City.People.Light 
award 2016

City.People.Light award 2016

City.People.Light award 2016
Watch the highlights of the amazing entries from 2016.
Leipzig

First Prize

The House of Music area (Musikkens Hus Arealer), Aalborg – Denmark

Lighting design: ÅF Lighting

 

The House of Music area is part of a large renovation project including several sub-projects to transform Aalborg waterfront from an industrial area into a vibrant university-city and cultural node. This area was intended to become an important cultural center that ties various open urban spaces together. In order to visualize the local connections and various activities, a coherent lighting identity was created which also emphasizes the special character and qualities of the area.

With this lighting concept, the importance of the various functions and activity levels were emphasized in the surrounding urban spaces. These are supported by an adaptive dynamic lighting design, which allows for variations to support the shifting seasons, various events, exhibitions, etc. In this way the lighting intertwines the area of the House of Music with the existing waterfront and gives the area a unique identity, also after nightfall.  The lighting solutions are tailored to a broad target group to enhance an active urban life and multiple visual adventures.

Avila

Feedback from the jury


Original design that blends technical and artistic approaches in a simple yet skilled and poetic execution.

Feedback jury:

 

The whole city undergoes an improvement within this project, making it a complex project at the same time. Lots of parts of the city are involved in the project. The use of light seems well thought through; both spatially and within the urban design context. Excellent use of light in all aspects including sustainability and architectural integration of the lighting systems.

Feedback jury:

 

The whole city undergoes an improvement within this project, making it a complex project at the same time. Lots of parts of the city are involved in the project. The use of light seems well thought through; both spatially and within the urban design context. Excellent use of light in all aspects including sustainability and architectural integration of the lighting systems.

valenciennes

Second prize

Gyeongui Line forest walkway lighting design project, Seoul - South-Korea

Lighting design: Urban Lighting-Design Partnership Co. Ltd.
Lighting Designer Lee Yeon-So

 

The area around the Gyeongui Line in Seoul is a slum with a relatively high crime rate and inadequate living conditions. It has long been neglected as a dark side of Seoul’s rapid development. The surrounding area is a poor living environment due to factors such as noise, pollution and traffic accidents caused by the railway.  The concept of the landscape designer was ‘recover and create’. It is proposed to re-create the disconnected and dilapidated railway as a most natural and comfortable space. 

The outcomes of the new lighting scheme are: 

• A comfortable and safe walkway and exercise space has been created in the abandoned space. 

• The space has been reborn as a popular city location where citizens spend more time.

Avila

Feedback from the jury:

 

This project shows the power of light to radically transform a neglected place into a livable, green space for people to enjoy.

Feedback jury:

 

The whole city undergoes an improvement within this project, making it a complex project at the same time. Lots of parts of the city are involved in the project. The use of light seems well thought through; both spatially and within the urban design context. Excellent use of light in all aspects including sustainability and architectural integration of the lighting systems.

Feedback jury:

 

The whole city undergoes an improvement within this project, making it a complex project at the same time. Lots of parts of the city are involved in the project. The use of light seems well thought through; both spatially and within the urban design context. Excellent use of light in all aspects including sustainability and architectural integration of the lighting systems.

baia-mare
Photo credit: Theo Berends Fotografie

Third prize

Emmen city center renovation
Emmen - the Netherlands

Lighting design: Titia Ex and Studio DL

 

Emmen is an open, green city located on the Hondsrug ridge in the province of South-east Drenthe. It is made up of one central core and 13 villages, and has approximately 100,000 residents. It represents the largest concentration of industrial activity and glasshouse horticulture in the north of the Netherlands. Tourism and leisure activities are important sources of income. 

One of the challenges for the Emmen City Center Renovation Project as a whole was how to bring about a metamorphosis in a busy and very built-up urban area. 

The lighting concept for the project helps to give the city a distinctive image in the evening and at night. The main aim was to promote one consistent identity and to give Emmen’s updated city center greater appeal during the day, in the evening and at night. As well as focusing on functional lighting, it was also important to devote attention to the aesthetic image of the city at night. With the creation of atmospheric public spaces for residents and visitors, the city center has become a more appealing place for people to spend time.

Feedback from the jury:

 

A strong example of using the right amount and the right kind of layers of light to make people smile and feel proud and happy.

baia-mare
Photo credit: Theo Berends Fotografie
Wellington

Special Mention

The Book Silo, Part - Dieu Municipal Library, Lyon – France

Lighting design: Roland Jéol Studio

 

 In 2014, the city of Lyon started to renovate the lighting for the Book Silo of the Part Dieu Library located in the 3rd arrondissement. The city wanted to take advantage of the renewal of the building envelope, which was to be carried out using movable scaffolding, in order to share equipment and renovate the obsolete and energy-consuming lighting while at the same time reducing costs.

 

Seen from various broad panoramas, the north, south and east facades of the Book Silo provide a very clear affirmation of the architectural identity of Lyon Municipal Library within the Part Dieu district.

At night, the lighting design by Guillaume Jéol, Roland Jéol Studio and BC Ingénierie emphasizes the overall volume and the perfect 17-floor rectangular parallelepiped clad in dark faience and the strong architectural lines of this heritage landmark by Perrin-Fayole. It also expresses the library’s function and supports its evolution toward a digital world based on the rapid, IT-enabled communication of messages and knowledge.

Wellington

Feedback from the jury:

 

The project emphasizes that – even with very limited resources – light can have a significant impact on the safety and well-being of residents.

Amsterdam

Special Mention

Beautification of Provisional Government buildings and urban lighting rejuvenate Busan Ghetto, Busan - South Korea

Lighting design: ENTHUS and Busan design center

 

Busan, South Korea's southernmost city, served as the country’s ‘provisional capital’ in the Korean War. The objectives of the new lighting design were to:

• Create a modern history & culture memorial and tour, and a place for citizens and visitors to enjoy.

• Improve the livability of this old town of refugees and their descendants through light and art painting projects.

• Improve security and night-time safety through smart lighting, and to develop the town’s economy. 

The new lighting has delivered multiple benefits. Landscape and street lighting have brought a modern historical space to life, and contemporary buildings and streets are now lit for a premium night-time tour of the ‘provisional capital of the Korean War’, thereby boosting tourism revenues.

Feedback from the jury:

 

This skillfully crafted lighting recipe positions Lyon as a pioneering city when it comes to experimenting with lighting. As well as being the capital of gastronomy, Lyon can also be called the 'master chef' of urban lighting.

Amsterdam

People’s Choice award winner 2016

Emmen city center renovation
Emmen - the Netherlands

Lighting design: Titia Ex and Studio DL

 

One of the exceptional cases happened this year, as one of the winners selected by the professional jury was also the favorite of the public! And this project was the Emmen city center renovation.

 

Scroll up a bit to learn more about the project! It was given by the third prize by the jury. 

You are now visiting our Global professional lighting website, visit your local website by going to the USA website